Ulus Baker’in 9 dersten oluşan “Sanat ve Arzu” başlıklı seminer dizisinin, 5 Mart 1998 tarihinde gerçekleşen üçüncüsü.
“1998 yılında ODTÜ-GİSAM’da verilmekte olan seçmeli derslere paralel olarak hem GİSAM öğencilerinin hem de dışandan gelen dinleyicilerin katılımıyla, görüntü kayıtlarına göre haftada bir gün yaptığı anlaşılan bu seminer dizisinde Ulus Baker; 17. yüzyıldan başlayıp Kant’la devam eden modern özneleşme süreçlerini Deleuze’ün kılavuzluğunda, eleştirel kuramın yardımıyla ele alıyor, sonra resmin, özellikle de filmin imge üretme, anlam üretme düzenekleri üzerinde duruyor; araştırmanın baştan sona yönetici fikri ise affect.”
Bu videonun içeriğindeki temalar:
Bakış açısı ve görelilik. – Zarafet, “başka bir dünyadan”lık, philia. – Hoşlanmanın temeli olarak kusur. – Sakarlık; Modern Zamanlar, mim. – Varyasyon. – İnsanın gecikmişliği fikri. – Duns Scotus ve birey olarak manzara; haecceitas, bireyleşme ilkesi.
Seminer dizisinin genel bilgisi, video içeriğindeki temalar Tansu Açık‘tan alındı. Video kesintilerinin olduğu yerlere dair düşülen notlar, sesin deşifresi ve daha fazlası için Tansu Açık’ın editörlüğünde İletişim Yayınları’dan Sanat ve Arzu başlığıyla 2014’te yayımlanan kitap incelenebilir.