sosyalbilimler.org “Türkiye Klasikleri” başlığı altında, Türkiye’deki sosyal bilimcilerimizin kendi alanlarında vermiş oldukları ve ilgili literatürde birçok akademisyen tarafından derslerde okutulan, üzerine tartışılan, sıklıkla atıfta bulunulan, nesilden nesile aktarılan metinleri okurlarına ulaştırmayı hedefliyor. sosyalbilimler.org, her hafta .pdf formatında bir “klasik” paylaşarak Türkçe literatürü yaşatmayı ve daha geniş çevrelere ulaştırmayı gaye edinmiştir.
1980’li yıllar içinde Türkiye toplumunun yaşadığı önemli ve derin değişmelerin değerlendirilmesinde, Türkiye solunun bünyesinde dahi gözlenen ciddi bir ayrılık göze çarpıyor: Bazıları bu dönemi, maliyeti ne olursa olsun Türkiye kapitalizminin olgunlaşma yılları olarak görüyorlar; diğerleri ise daha önceki yirmi yıl boyunca edinilen iktisadi, siyasal ve toplumsal birikim ve kazanımların büyük ölçüde israf edildiği “yitik yıllar” olarak algılıyorlar. Bu fikir ayrılığı, bu bölümde tartışılan burjuvazi/devlet ilişkileri sorunsalına nasıl yansıyabilir? 1980’li yıllan kapitalizmin olgunlaşma dönemi olarak yorumlamamızın mümkün olup olmadığını “devletin sınıf karakterinde olgunlaşma eğilimleri ağır basmakta mıdır?” sorusunu yanıtlamaya çalışarak tartışabiliriz. Bu tartışma, bir boyutuyla burjuvazinin sınıf bilincinin gösterdiği gelişme ve dönüşümleri de içerecektir.
sosyalbilimler.org Türkiye Klasikleri – 14
- Yazar: Korkut Boratav
- Makale Başlığı: Burjuvazinin Sınıf Bilinci ve Devletin Sınıf Karakterinde Yozlaşma
- Kaynak: Korkut Boratav, (2005), 1980’li Yıllarda Türkiye’de Sosyal Sınıflar ve Bölüşüm, Ankara: İmge Kitabevi Yayınları, ss. 87-101.
- Söz konusu makaleyi .pdf formatında indirmek için buraya tıklayınız.