Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Toplumsal Tarih Dergisi Eylül 2016 Özel Sayı: Darpsız, Darbesiz Demokrasi - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Toplumsal Tarih Dergisi Eylül 2016 Özel Sayı: Darpsız, Darbesiz Demokrasi

Toplumsal Tarih Eylül 16Yeniçeri isyanlarından başlayıp 12 Eylül 1980 darbesine kadar uzanan bu sayı Mehmet Ö. Alkan’ın editörlüğünde hazırlandı. Erden Akbulut, İsmet Akça, Noémi Lévy-Aksu, Taha Akyol, Evren Balta, Turgut Çeviker, Edhem Eldem, Kaya Erdem, Doğan Gürpınar, Murat Meriç, Burak Onaran, Güven Gürkan Öztan, Selim Sezer, Levent Ünsaldı, M. Zafer Üskül ve Gülay Yılmaz yazılarıyla katkıda bulunurken, Altan Öymen 12 Mart 1971 dönemine, Zihni Çetiner de 1963 yılında Talat Aydemir öncülüğünde gerçekleşen darbe girişimlerine dair tanıklıklarını Mehmet Ö. Alkan’la yaptıkları söyleşilerde paylaştı. “Darpsız, Darbesiz Demokrasi”nin kapak çizimi ise Aydan Çelik’e ait.

112 sayfalık bu özel sayıda Gülay Yılmaz “İstemezük!” başlıklı yazısında 17.-18. yüzyılda İstanbul’u sarsan yeniçeri isyanlarını ele alıyor. Burak Onaran 1859 yılına gelip “Gerici, İlerici, Darbeci: Kuleli Vakası’nı Nasıl Bilirsiniz?” diye soruyor. Edhem Eldem, Osmanlı tarihinin ilk darbesi sayılabilecek olayı “Resimli Basında 1876 Darbesi”nde ilginç görüntüler eşliğinde anlatıyor. Selim Sezer 1912 yılında Meclis-i Mebusan’ı kapattıran bir muhtırayı, “Halaskâr Zabitan Bildirisi” başlığı altında inceliyor. Turgut Çeviker “Karikatürün Bakışıyla Darbeler: ‘Hasta Adam’ Ölüyor” başlıklı yazısında, darbeleri mizahçıların mürekkebinden yansıtıyor. Noémi Levy-Aksu “Osmanlı’da Olağanüstü Hal: Örfi İdare” başlıklı yazısında bugün bildiğimiz OHAL’in ilk resmi tanımına ulaşıyor. M. Zafer Üskül, modern Türkiye’nin tarihini şekillendiren “Kalkışmalar, Darbeler, Sıkıyönetimler, OHAL’ler”i 1925’ten günümüze gelerek hatırlatıyor. Evren Balta “Geçmişten Günümüze Darbeler”de dünyanın farklı ülkelerindeki darbelerin arka planını sorguluyor. Güven Gürkan Öztan, “Karşılaştırmalı Perspektiften Türkiye’de Askeri Müdahaleler”de, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül’ün demokrasiye kaybettirdiklerini anımsatıyor. Levent Ünsaldı “Ordu, Yeniden…”de askeri müdahalelerin kuramsal çerçevesini çiziyor. Taha Akyol, 27 Mayıs darbesine giden yolda hukuk profesörü Ali Fuat Başgil’in tavrını “Darbe ve Hukuk”ta anlatıyor. Aydan Çelik, “Tehlike Uyarı İşaretleri” başlıklı “görsel makale”sinde trafik işaretleri eşliğinde “Dikkat!” çağrısı yapıyor. Erden Akbulut, Türkiye Komünist Partisi temsilcisi İ. Bilen’in Almanca yazdığı bir makale üzerinden “TKP’nin 27 Mayıs 1960 Değerlendirmesi”ni aktarıyor. Kaya Erdem, “DP’nin Son Günü: Bir Gün, Bir Liste”de 27 Mayıs darbesinden bir gün önce yaşananları, Demokrasi’nin İlk 50 Yılı adlı kitabından bir bölümle paylaşıyor. İsmet Akça, “12 Mart 1971 Muhtırası” başlıklı yazısında, bu müdahalenin dinamiği ve anatomisini analiz ediyor. Doğan Gürpınar “Bitmeyen Bir Tartışma”da, 12 Eylül rejiminin kültür politikaları ve İslama bakışını tartışıyor. Ve Murat Meriç, meseleye bambaşka bir pencereden bakıp, darbelerin ardından yapılan şarkıların nasıl umuttan nefrete doğru evrildiğini “Memleketten Şarkılı Darbe Halleri”nde örneklerle aktarıyor.

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.