Düşünceli ve yapıcı tartışmalara değer veriyoruz, ancak bir yazara saldıran veya bir kurumu karalayan yorumlar kabul edilemez. Yorumların kabul edilip edilmeyeceği hususunda uygulanan genel kurallar aşağıdadır:
- Yazarlara, diğer kullanıcılara veya herhangi bir bireye yapılacak kişisel saldırılara müsamaha gösterilmeyecektir ve bu tür yorumları paylaşan kullanıcılar Sosyal Bilimler’in tamamen kendi takdirine bağlı olarak yasaklanabilecektir.
- Küfür etme, alay etme, isim takma veya başka şekilde kötü ifadelerin kullanımını içeren yorumlar kabul edilemez.
- Sağlıklı tartışmalara değer veriyor ve sitede tartışılan konular hakkında insanların pek çok zaman güçlü hislerinin olacağını anlıyoruz, ancak lütfen diğer kullanıcıların görüşlerine ve inançlarına saygı gösteriniz.
- Konu ile ilgili paylaşımlar yapınız. Eğer paylaştığınız yorum tartışılan konu ile alakalı değil ise Sosyal Bilimler’in takdirine bağlı olarak silinebilir. Sosyal Bilimler hakkında yapılan genel yorumlar veya genel yayın yönetmeni/editör kararları hakkında yapılan yorumların da silinme olasılığı vardır.
- Irkçı, cinsiyetçi, homofobik veya diğer saldırgan yorumlara müsamaha gösterilmeyecektir. Devlet, kurumlar veya bir inanç hakkında görüş bildirmek ile insanlara ırkları, cinsiyetleri, cinsel tercihleri veya dinleri nedeniyle saldırmak arasında fark vardır.
- İnsanları suç işlemeye teşvik eden yorumlara müsamaha gösterilmeyecektir.
- Yorumlar Türkçe olmalıdır. Site’de diğer diller kabul edilmemektedir.
- Yorumlarınızı anlaşılır şekilde yapınız. Eğer editör yorumlarınızı imla, dilbilgisi veya mantık hatasından dolayı anlayamıyor ise, yorumlarınız silinebilir.
- Başka birinden kopyaladığınız veya telif hakkına sahip olmadığınız bir içerik paylaşmayınız.
- BAĞIRMAYINIZ. İnternette kabul edilen görgü kurallarına göre büyük harflerle yazmak bağırmak anlamına gelmektedir.
- Spam (istenmeyen mesaj) veya flood (aşırı sayıda mesaj) yapmak yasaktır. Aynı mesajı veya benzer mesajları birden fazla kere paylaşmayınız.
- Mal veya hizmetlerin reklam veya tanıtımlarını yapmak veya internet sitesi linklerini (URL) paylaşmak yasaktır.
- Başkasıymış gibi davranmak yasaktır. Başka birisiymiş gibi davranmak kabul edilemez.
- Kişisel bilgiler vermek yasaktır. Adres, çalışma yeri, telefon numarası, e-posta adresi gibi bilgiler de dahil olmak üzere, size veya başka bir kişiye ait iletişim bilgilerin ilan edilmesi kabul edilemez.
- Sağlıklı düşünen toplum üyelerinin gözünde bir organizasyonun veya bireylerin itibarını zedeleyebilecek karalayıcı yorumlar kabul edilmeyecektir.
- Yargı mercilerine saygısızlık içeren veya içerme ihtimali olan yorumlara müsamaha gösterilmez. Yürümekte olan veya ileride başlayacak olan yargılama sürecini etkileyecek her şey bu kapsamdadır.
- Mahkeme kararlarına aykırılık teşkil eden yorumları sileceğiz. Davaya katılan insanların isimleri veya bulundukları yerler gibi mahkemenin açıklanmasını yasakladığı belirli bilgiler bu kapsamdadır.
- Sitemizde yayımlanan yorumların imla ve dilbilgisini düzeltme hakkımızı saklı tutmaktayız.
Yorumlarla İlgili Temel Kurallar
Yorumların varlık sebebi, ‘fikir alışverişi’; başka hiçbir şey değil. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikir alışverişinde bulunabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.
Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin.
Bir yorumun sitede yayınlanmış olması, site yazarının söz konusu yorumda ifade edilen fikre katıldığı anlamına gelmez. Bu nedenle, katılmadığınız bir yorumun ilgili eleştirilerinizi lütfen ilgili yorumun yazarına yöneltin.
Gerek yazılarda, gerekse yapılan yorumlarda, kendi düşünce dünyanıza uygun gelmeyecek fikirlerle karşılaşmanız çok doğal. Yorumlar, bu gibi durumlarda kendi düşüncenizi ifade edebilmeniz için var. Ancak düşüncelerinizi ifade ederken, kimi davranışlardan uzak durmanız gerektiğini unutmayın:
- Kişilik Haklarına Saldırı: Hayatta olan ya da olmayan hiç kimse hakkında küçük düşürücü mahiyette, hakaret içeren, kişilik haklarını ihlal eden yorumlar yapmayın.
- Nefret Uyarmak: Hiçbir kişi, kuruluş ya da kimlik hakkında nefret mesajına yer vermeyin, şaka yollu da olsa şiddet çağrısında bulunmayın.
- Etiketleme: Herhangi bir yazı ya da yorumu eleştireceğiniz zaman, sadece ifade edilen düşünceyi eleştirin. Eleştirdiğiniz düşüncenin sahibini herhangi bir kimlikle özdeşleştirmeyin. Örneğin, ‘Siz …istler ne anlarsınız ki!’ gibi bir ifade, fikir alışverişinden çok ağız dalaşını sonuç verir.
- Niyet Okuma: Sadece ifade edilen düşünceyi eleştirin. Niyet okumayın. Gizli ajanda/gündem ithamında bulunmayın. Sevan Nişanyan’ın ifadesiyle, “Asgari haysiyete sahip biri için, sözünün ardında gizli gündem yahut kişisel çıkar aramak hakaretlerin en ağırıdır. Namussuzlukla itham etmektir. / Popüler olmayan birtakım fikirleri cesaretle ortaya koyan birine özel çıkar atfetmek terbiyesizliğin uç noktasıdır.”
Düşüncelerinizi ifade ederken makul bir ton kullanmaya gayret edin. Örneğin, ‘Sizin … adlı yazarı okumaya ihtiyacınız var.’ gibi, karşınızdaki kişiye cehalet imasında bulunan bir ifade yerine, ‘Bu yazar, … isimli kitabında şöyle bir düşünce öne sürüyor’ şeklinde arz edilen bir düşünce, hem tansiyonu yükseltmeyecek, hem de herkes için daha faydalı olacaktır.
Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uymamanız durumunda, site editörü yorumunuzu kısmen yayınlamayı ya da hiç yayınlamamayı tercih edebilir.
İmla Kuralları
Yorumunuzu göndermeden önce, imla hatalarını kontrol edin. Site editörü, çok sayıda imla hatası içeren yorumları redakte etmeye zaman harcayamayabilir.
Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır.
Yanlış: BU FİLMİ ÇOK BEĞENDİM!
Doğru: Bu filmi çok beğendim.
Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın.
Yanlış: Bu albümü çooooooookkkkkk beğendimmm!!!!!
Doğru: Bu albümü çok beğendim!
Kabul edilebilir: Bu albümü çook beğendim!
Noktalama işaretlerini her zaman bir önceki kelimeyle bitiştirin ve ardından mutlaka bir karakter boşluk bırakın.
Yanlış: Dedim ki : “Sen de geleceksin,o da ! ” (Burada dört tane hata var.)
Doğru: Dedim ki: “Sen de geleceksin, o da!”
Kelimeleri telaffuz ettiğiniz gibi değil, yazım kılavuzunda olduğu gibi yazın.
Yanlış: Gidicem.
Doğru: Gideceğim.
İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.
Yanlış: Slm
Doğru: Selam
Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter kullanmayın.
Yanlış: Yawa$.
Doğru: Yavaş.