Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Şehir Düşüncesine Dair Önemli Kitaplar – I - Sayfa 3 / 11 - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Şehir Düşüncesine Dair Önemli Kitaplar – I

Yahya Kemal’den Bugüne İstanbul / Sadettin Ökten

Bugün medeniyet telakkisi ve şehirlerin kaybolan ruhu üzerine ülkemizde en gerçekçi ifadeleri söyleyen, yazan isimlerden biri şüphesiz ki Sadettin Ökten’dir. Katıldığı söyleşilerde ve röportajlarda İstanbul sevgisini romantik bir dilden koruyarak, tevhid esasına dayalı şehir düzenini anlatmaya devam etmektedir. Gencini ihtiyarını, öğrencisini meraklısını tam gönülden yakalayan üslubu, bir şehri ancak gerçek bir şehirlinin inşa-imar edebileceği konusunda okuyucuyu yeni düşünce kapılarına götürür. Bu kitapta Yahya Kemal’in İstanbul’u ile günümüzün İstanbul’u, Ökten’in ciddiyetle üzerinde durduğu ve altını çizdiği medeniyet tasavvuru üzerinden renklenir. Ortaya, şehrin nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair gayet belirgince bir fotoğraf ortaya çıkar.

Tanıtım Bülteni: Her insanın bir hayat felsefesi veya dünya görüşü olduğu gibi her mekânı inşa eden medeniyet telakkisinin de bir dünya görüşü ve hayat felsefesi vardır. Bir şehir fiziksel düzenlemesi ve mekânlarından ziyade içinde yaşayanlarla yani hemşehrileri ile öne çıkar. Şehir denildiği zaman mutlaka ve mutlaka şehirliyi, şehir mekânından öncelikli olarak düşünmek gerekir. Çünkü tutarlı bir medeniyet ortamında şehri şehirli inşa eder, imar eder, bakar ve korur. Böylece insan ile mekân ya da özelde şehirli ve şehir birlikteliği mükemmeliyet kazanır. Bir şehre o şehirde yaşayan şehirlinin medeniyet telakkisi ve tarihsel serüvenine tamamen yabancı binalar inşa edildiği ve düzenlemeler yapıldığı zaman, yukarıda sözünü ettiğimiz bütünlük ve mükemmeliyet kaybolur. Tam da bu noktada, Prof. Dr. Sadettin Ökten dikkatlerimizi, kendi gökkubemizin mimarlarından Yahya Kemal’in istanbul’una çekerek, bize, içinde bulunduğumuz hâli daha dün denilebilecek bir mazi ile karşılaştırma imkânı sunuyor. Yahya Kemal’in İstanbul’u ve İstanbul tasavvuru ile bugün yaşadığımız istanbul ve istanbul tasavvurumuz arasında yapılan karşılaştırmalar, medeniyetimizi “yeniden ihya etme” söylemlerin-deki samimiyetin derecesini gözler önüne seriyor.

Künye: Sadettin Ökten, Yahya Kemal’den Bugüne İstanbul, Ötüken Neşriyat, 2015.

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.