Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

ORSAM Raporu: Musul Operasyonu ve Musul’un Geleceği - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

ORSAM Raporu: Musul Operasyonu ve Musul’un Geleceği

Ortadoğu’daki sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmelere yönelik çalışmalar yürüten bir düşünce kuruluşu olan Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, Türkiye’nin 17 Ekim 2016 tarihinde Musul’da başlattığı geniş çaplı operasyona ilişkin bir rapor yayımladı. Kuruluşun Ortadoğu araştırmacılarından Bilgay Duman’ın hazırladığı ve ‘Musul Operasyonu ve Musul’un Geleceği: Fırsatlar ve Riskler’ başlığıyla yayımlanan raporda Musul’un IŞİD öncesi siyasi ve idari durumuna ilişkin bir çerçeve ortaya koyulmuş ve ayrıca operasyonun temel dinamikleri ele alınmıştır.

IŞİD’in 2014 yılında işgal ettiği ve akabinde “İslam Devleti’nin başkenti” olarak ilan ettiği Musul’da işgalin etkisi yanı sıra yaşanan çatışmaların şiddeti ve kentte meydana gelen geniş çaplı tahribat sebebiyle bölge nüfusunun büyük bir bölümü göç etmek zorunda kalmıştır. Bölgede sosyal, ekonomik ve siyasi istikrarın tesis edilmesine yönelik olarak Türkiye’nin öncülük ettiği Musul operasyonunda, uluslararası koalisyon güçleri yanı sıra Irak güvenlik güçleri ile koordineli olarak hareket edilmiştir. Operasyon sürmesine rağmen, operasyona katılan güçler, operasyonun planları, ilerleme hızı ve daha da önemlisi operasyon sonrası Musul’un siyasi ve idari geleceğine ilişkin öne çıkan tartışmalar gündemin ana konularını oluşturmaktadır.

Rapora göre, operasyona katılan ya da destek veren bütün taraflar, Musul’un IŞİD’den kurtarılacağı konusunda hemfikir görünmektedir. Buna karşın, Musul’da yıllardır süregelen siyasi, sosyal ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı sonuç bölümünde vurgulandığı gibi, özellikle IŞİD sonrası süreçte Musul’un geleceğiyle ilgili olarak Musul’un yeniden yapılandırılması, sosyal, siyasal, idari ve ekonomik dengenin sağlanması, göç etmek durumunda kalan Musul halkının nasıl ve hangi şartlarda geri dönebilecekleri gibi hayati soru işaretleri güncelliğini korumaktadır.

Söz konusu rapora buradan ulaşılabilir.

Tolga Yaz
Sosyal Bilimler Platformu, Rapor Editörü
t.yaz@sosyalbilimler.org

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.