Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

sosyalbilimler.org Hakkında - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

sosyalbilimler.org Hakkında

Nedir ve Neyi Amaçlar?

10 Ağustos 2015 tarihinde yayın hayatına başlayan sosyalbilimler.org [Sosyal Bilimler], sosyal bilimler alanında çalışma yürüten her bireyin yararlanmasına veya katkı sunmasına açık akademik bir web sitedir.

Sosyal Bilimler‘de yapılan tüm çalışmalarda gönüllülük esastır. Akademisyenlerin, yazarların ve öğrencilerin katkılarıyla, “Kayda Değer Akademik Metinler” mottosunun da gerekliliklerini yerine getirerek yayın hayatını sürdüren Sosyal Bilimler, kendi ekibinin ortaya koyduğu çeviri çalışmaları, yeni makaleler, yazılı ve görsel akademi söyleşileri, kitap ve dergi kritikleri, podcast ve video şeklindeki çeşitli akademik çalışmalar ile birlikte Türkçe literatüre katkı sağlamayı amaçlamıştır.

Sosyal Bilimler‘i var eden ve onu her daim ayakta tutacak olan; soluksuz bir heyecan, tükenmez bir merak ve vazgeçilmez bir tutkulu arayış hâlidir. Bundan dolayıdır ki kendisini öncelikle; resmî, bürokratik ve hantal olandan bağımsız ve ona belirli bir mesafe koyarak sivil olarak tanımlar.

Sosyal Bilimler, fikir insanının yersiz-yurtsuz olması, kırmızı çizgilerinin, çizdiği sınırlarının ve bellediği bir vatanının olmaması gerektiğine inanır. Vatanseverlik namına, akademik özgürlük kılıfına uydurularak ve unvanların gölgesine sığınılarak atılan nutukların her daim karşısında yer alır. Max Weber’in yüz yıldan fazla bir süre önce dile getirdiği “Peygamberin ve demagogun akademik kürsüde işi yoktur.” söylemini kendisine rehber edinmiştir. Akademi-bilim dünyasında kürsü peygamberliğine soyunanların, otoriteryanizme bağlılıklarının ve onun bu coğrafyada kök salınmasında öncü ve ön ayak olduklarının bilincindedir.

Sosyal Bilimler, büyük soruların ve meta anlatıların büyüsüne kapılmaz, bunların arkasındaki ufak detaylara odaklanmayı tercih eder. Hayatı anlamlı kılan en önemli şeyin konfor bozan, rahatsızlık veren sorular sormak olduğunu düşünür. Her ne olursa olsun, soluklandığı zaman ve mekânın sunî gündemlerine hapsolmamayı ve kendi gündemini yaratabilmeyi bilir. İnsanlık kazanımlarının; bir huzursuzluk sürecinin meyvesi olduğunu, dünyadaki tüm buluşların, parlak fikirlerin, devrim yaratan adımların, zihinlere kazınan eylemlerin, karanlığı yırtan, sessizliği bozan tüm çığlıkların, kasvetli bir huzursuzluk sonrasında meydana geldiğine inanır. Ve kendisi de böylesi bir huzursuzluğun sancısıdır.

Sosyal Bilimler, yozlaşmış, özerkliğini yitirmiş ve giderek bir bataklığa dönüşmüş, gündelik ve aktüel siyasete müdahale etmenin; müdahili, yönlendireni ve biçimlendiricisi olmanın, kendi rejim bekçiliğini sürdürmenin, endoktrinasyonun ve toplum mühendisliğinin temsilcisi hâline gelmiş akademi-bilim dünyasında, onunla birlikte ama ondan bağımsız bir şekilde, heyecan, merak ve tutkulu arayışını yitirmeden “Yapılacak çok işimiz var.” diyerek, uzun bir zaman önce zihinlerde ve başka mecralarda başlatılan kıymetli bir yolculuğun önemli bir parçasıdır.

Şüphesiz buna özveri denilebilir. Sosyal Bilimler‘in kapısı bu özveride bulunmak isteyen herkese açıktır.

Ne Yaptı, Ne Yapıyor?

Nasıl Katkı Sağlarım?

Akademisyen iseniz; elinizde bulunan makalelerinizi bizlerle paylaşarak web sitemizde yerinizi alabilirsiniz. Arşivinizdeki makalelerin dışında yeni yazdığınız makaleleri de burada yayımlayabilirsiniz ve hatta daimi olarak belirli aralıklarla sitede yazılar kaleme alabilirsiniz. sosyalbilimler.org ekibinin sizinle bir konuda röportaj yapmasını kabul edebilir, akademi camiasında muhabbet arasında sitemizin adını dile getirebilir, derslerinizde öğrencilerinize sitemizden bahsedebilir ve onları bu mecraya yönlendirebilirsiniz.

Öğrenci iseniz; en başta siteyi takip etmekle işe başlayabilirsiniz. Sitede yayımlanmak üzere yazılar yazabilir, üniversitedeki hocalarınızla irtibata geçerek bu siteyi tanımasını sağlayabilir, sitenin içeriğine uygun çalışmaların bu sitede yayımlanması için bizlere çalışmaları yollayabilirsiniz. İlerleyen aşamalarda belirli bir alanın editörlüğünü veya çevirmenlik görevini üstlenebilirsini ya da daimi olarak belirli aralıklarla sitede yazılar kaleme alabilirsiniz.

Yazar veya yayınevi iseniz; sosyalbilimler.org‘un geleneksel kitap çekilişlerinden birisinde sponsor olabilir, çalışmanızın yüzbinlerce kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.