Sosyal Bilimler | Kayda Değer Akademik Metinler

Sosyal Bilimler

Araştırma Makalesi Nedir ve Nasıl Hazırlanır? - Sosyal Bilimler
Sosyal Bilimler

Araştırma Makalesi Nedir ve Nasıl Hazırlanır?

Araştırma Makalesi Nedir?

Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır. Araştırma makalesi, bir konu hakkında bir fikir oluşturmanızı, bu konu hakkında araştırma yapmanızı ve bu konuda uzman bilgisi edinmenizi, ardından kapsamlı araştırmalarınız sonucunda bulduğunuz bilgilerle kendi görüş ve iddialarınızı desteklemenizi gerektirir.

Araştırma Makalesi ve Tez Arasındaki Fark Nedir?

Tez, yükseköğretim öğrencilerinin akademik bir derece veya nitelik almak için yazdıkları bir metindir. Araştırma makalelerinden genellikle daha uzundur ve tamamlanması birkaç yıl alır. Genellikle lisansüstü alanla ilişkilendirilmiş olan bu çalışmalar danışman akademisyenin denetiminde yapılır.

Bir araştırma makalesi ile tez arasındaki en büyük fark, ilki başkaları tarafından daha önce araştırılmış ve açıklanmış bazı gerçekleri sunarken, ikincisi belirli bir bilimsel soru veya ifadeyle başlar ve bu da daha fazla araştırma ve yeni bulgulara yol açar. Bu bir tezin, yazarın belli bir alanla ilgili orijinal çalışmalarını ve bulgularını girmesi gerektirdiği anlamına gelirken, araştırma makalesi yalnızca geniş çaplı araştırma yaparak da tamamlanabilir.

Araştırma makalesi ve tez arasındaki diğer bir fark ise, bilimsel bağlamda araştırma makalesi genellikle bir konunun bölümü ya da bir dersin gerekliliğidir ve ayrı bir konu olarak sayılmaz. Fakat tez genellikle ayrı bir modül olarak kabul edilir, bir profesörün ya da üniversitenin başka bir akademisyeninin denetlemesini gerektirir ve bağımsız olarak notlandırılır.

Araştırma Makalesi Türleri

Birçok farklı araştırma makalesi türü vardır. Her araştırma yazısı farklı bir hazırlık gerektirdiğinden, çalışmanız için hangi araştırma türünün gerekli olduğunu bilmek önemlidir. Aşağıda en yaygın araştırma makalesi türlerinin bir listesi verilmiştir:

  1. Tahlil Makalesi: Bu makale türünde bir soru sorarsınız ve ardından farklı bakış açılarını analiz etmek için diğer araştırmacılardan ilgili verileri toplarsınız. Diğer araştırmacıların bulgularına ve sonuçlarına odaklanır, ardından konu hakkında kişisel bir sonuç çıkarırsınız. Tarafsız kalmak ve konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz düşüncelerinizi belirtmemeniz önemlidir.
  2. Tartışmacı (İkna Edici) Makale: Tartışmacı makale, tartışmalı bir konunun iki tarafını bir makalede sunar. Okuyucu sizin bakış açınızın tarafına çekilmeye çalışılır. Konunun her iki tarafındaki farklı araştırmacıların bulgularına ve argümanlarına yer vermeli fakat bir tarafın lehinde olmalı ve okuyucuyu da o tarafa çekmeye, ikna etmeye çalışmalısınız. Argümanlarınız çok duygusal olmamalı, mantığa uygun gerçeklerle ve istatistiksel verilerle desteklenmeli.
  3. Bilgilendirici Makale: Bilgilendirici makale, yazarın kişisel bir duygu ya da düşüncesi olmadan sadece gerçekleri veya nesnel argümanları açıkladığı bir metindir. Tek amacı bilgi vermektir. Çeşitli kaynaklardan ulaştığınız bilgileri dahil etmeli fakat bu bilgileri incelemeden bırakmalısınız.
  4. Karşılaştırma Makalesi: Karşılaştırma makalesi, iki bakış açısı, yazar, konu veya hikâye arasındaki farkı analiz etmek için kullanılır. Yazıda her iki tarafı da yeterince açıkladığınızdan emin olun ve daha sonra hem tezi hem de yardımcı karşılaştırın.
  5. Sebep-Sonuç Makalesi: Sebep-sonuç makalesi genellikle lise ve üniversite öğrencilerinin karşılaştığı ilk araştırma makalesi türüdür. Belirli bir eylemin olası veya beklenen sonuçlarını belirtirler ve “Neden?”, “Ne?” gibi sebepleri ve sonuçları yansıtan soruları cevaplarlar. İşletme ve eğitim alanında sebep sonuç yazıları, belirli bir eylem veya durumdan doğabilecek çeşitli sonuçların izinin sürülmesine yardımcı olur.
  6. Yorum Makalesi: Yorum makalesi, belirli bir vaka incelemesinden edindiğiniz bilgileri kullanmanızı gerektirir. Belirli teorik çerçeveye dayanarak yazmanız, önermenizi ve sonucunuzu destekleyecek geçerli veriler kullanmalısınız.
  7. Deney Makalesi: Bu tür bir araştırma makalesi, temel olarak belirli bir deneyi ayrıntılı olarak açıklamaktadır. Biyoloji, kimya ve fizik gibi alanlarda yaygın olarak kullanılır. Deneyler, belirli bir sonucu ya da olguyu belirli eylemlerle açıklamayı amaçlamaktadır. Deneyinizi destekleyici verilerle tanımlamanız ve daha sonra deneyinizi kapsamlı şekilde analiz etmeniz gerekir.
  8. Anket Makalesi: Bu araştırma makalesi, katılımcılara soru sormayı içeren bir anketin yapılmasını gerektirmektedir. Anketi yapan kişi daha sonra anketlerden tüm bilgileri toplar ve araştırma yazısında sunmak için analiz eder.

Araştırma Makalesi Nasıl Yazılır?

Araştırma makaleleri kısa veya geniş kapsamlı olabilir, ancak hangi tür olursa olsun, tümü neredeyse aynı taslağı kullanır ve aynı yapıya sahiptir. Bazı temel farklılıklar olacaktır ama eğer bir türde araştırma makalesi yazabiliyorsanız başka bir türde de yazabilirsiniz. Araştırma makalesine başlamanız (ve bitirmeniz) için atacağınız adımlar aşağıda belirtilmiştir:

  1. Konu Seçin: İlginizi çeken bir konu seçin. Araştırma makalesini yazmak, hakkında gerçekten daha fazla bilgi edinmek isteyeceğiniz bir konu ile çok daha keyifli olacak ve bu, harcadığınız çaba ve yazış şeklinizle kendini gösterecektir.
  2. Seçtiğiniz Konuyla İlgili Bilgi Edinin: Akademik arama motorları konuyla ilgili temel bilgileri bulmak için harika bir kaynaktır. Kurumunuzun kütüphanesi büyük olasılıkla birçok çevrimiçi araştırma veri tabanına erişim sağlıyordur. Bu noktada konunuz hakkında yeterli bilgi bulmakta zorluk çekiyorsanız, devam etmeden önce başka bir konu bulmak daha iyi olabilir.
  3. Bir Tez Cümlesi Oluşturun: Tez cümlesi, herhangi bir akademik yazının en önemli unsurlarından biridir. Tez cümlesi, makalenizin ana noktasının veya asıl mesajının ne olduğu hakkında çok kısa bir açıklama olarak tanımlanabilir.
  4. Bir Anahat Oluşturun: Bir sonraki adımda araştırma makalesinin anahattını yaratmanız gerekir. Anahat, makalenizin iskeletidir. Tezinizi yazarak ve belirtmek istediğiniz temel fikirleri yazarak başlayın. Araştırmanız ilerledikçe muhtemelen anahattınız da değişecektir, bu nedenle ilk aşamalarda çok spesifik olmaktan kaçınmayın.
  5. Notlarınızı Düzenleyin: Topladığınız tüm bilgileri anahattınıza göre düzenlemek, yazma sürecinizin sonraki aşamalarında size yardımcı olacaktır. Notlarınızı inceleyin, doğruluğunu kontrol edin, bilgileri onaylayın ve topladığınız tüm bilgilerin bulgularınızı etkili bir şekilde iletebilecek olduğundan emin olun.
  6. Giriş Bölümünüzü Yazın: Giriş bölümünü yazmakla başlayın. Makalenizin yönünü belirleyecek ve çalışmanız ilerledikçe size çok yardımcı olacaktır. Girişi en son yazmayı beklemek, iyi yazılmış bir yazı bile olsa sizi kötü yazılmış bir giriş bölümü ile bırakabilir.
  7. Makale Gövdesinin İlk Taslağını Yazın: Makalenizin gövdesi, konuyu tartışır, açıklar ve tanımlar. Anahattınızda belirttiğiniz ilk konu ile başlayın. Tercihen, notlarınızı araştırma yazınızın anahattı üzerinde çalışabilecek şekilde düzenlemek ve tüm notlarınızı hazırlamak size çok daha yardımcı olacaktır.
  8. Revize Edin: İlk taslağınızdan sonra, çalışmanızdaki içerik hatalarını kontrol etmek için biraz zaman ayırın. Fikirlerinizi yeniden düzenleyin, değişiklik yapın ve paragraf sırasının mantığa uygun olup olmadığını kontrol edin. Bu noktada, araştırma yazısı yönergelerini tekrar okumak ve yazı formatının gerektirdiklerini uyguladığınızdan emin olmak size epey yardımcı olacaktır.
  9. Sonuç Bölümünüzü Yazın: Sonuç bölümünüzü yazın ve sonuç bölümünde makalenin içinde verilmeyen yeni bir bilgi kullanmadığınızdan emin olun. Sonuç bölümü, yazınızı düzgün bir şekilde tamamlamalı ve araştırma sorunuzun yanıtlandığını göstermelidir.
  10. Tekrar Revize Edin, Düzeltin ve Prova Okuması Yapın: Araştırma çalışmanızın son taslağını yazmayı bitirdikten sonra birkaç gün geçmesine izin verin ve son düzeltmelerinizi yapmaya başlayın. Mola vermek size farklı bir bakış açısı kazandıracak ve algılarınızı daha açık hale getirecektir.

Araştırma Makalenizin Taslağına Başlama Kılavuzu

Anahat, araştırma makalenizin iskeletidir. Tezinizi ve sunmak istediğiniz ana fikirleri yazarak başlayın. Anahat araştırmanız ilerledikçe büyük olasılıkla değişeceği için ilk aşamalarda çok spesifik olmaktan kaçınmanıza gerek yok. En önemli kısım bitti, şimdi onu sadece genişletip düzenleyeceğiz.

Araştırma Makalesinin Anahattını Aşamalandırarak Oluşturun

Bir araştırma makalesi tipik olarak iki ila dört kısımdan oluşur. İlk iki kısım en genel olanlarıdır. Bundan sonraki her kısım tamamladığınız araştırmayı içerecek ve daha detaylı bilgi sunacaktır.

Aşamalar genellikle Romen rakamları, Arapça rakamlar, büyük harfler, küçük harfler ile temsil edilir ancak başka semboller de içerebilir. Evrensel bir biçimlendirme standardı olmadığından ve üniversiteler, alanlar ve konular arasında farklılık gösterdiğinden dolayı kurumunuz tarafından belirtilen kurallara bakın. Taslağı kendiniz için oluşturuyorsanız tercih ettiğiniz herhangi bir kombinasyonu kullanabilirsiniz.

Anahat Organizasyonunun İlk Aşaması

Bu aşama, bilginin en genelleştirilmiş halini içerir. Girişi, sunacağınız her fikir ve sonucu numaralandırmakla başlayın. Ana fikirler araştırma makalenizin bilgilerinin büyük bölümünü içerir. Araştırmanıza bağlı olarak bu, kaynak taraması için bir kitabın bölümü, tarihsel bir araştırma yazısı için bir dizi tarih ya da bilimsel bir makalenin yöntem ve sonuçları olabilir:

  1. Giriş
  2. Ana Fikir
  3. Sonuç

Anahat Organizasyonunun İkinci Aşaması

İkinci aşama, girişi, ana fikirleri ve sonucu destekleyen başlıklardan oluşur. Her ana fikir, anahatta listelenen en az iki destekleyici başlığa sahip olmalıdır. Ana fikrinize yeterince destekleyemezseniz, onun yerine başka bir ana fikir sunmayı düşünmelisiniz. Eğer ilk taslağınızı bitirdiyseniz burada durun. Bir sonraki organizasyon aşamasına geçmeden önce araştırmanıza devam edin.

  1. Giriş
    1. Arka Plan Bilgisi
    2. Hipotez veya Tez
  2. Ana Fikir
    1. Destekleyici Konu
    2. Destekleyici Konu
  3. Sonuç

Anahat Organizasyonunun Üçüncü Aşaması

Anahat oluşturmanın üçüncü aşaması daha önce listelenen konular hakkında destekleyici bilgiler içerir. Şimdiye kadar fikirlerinizi desteklemek için yeterince araştırma yapmış olmalısınız.

Giriş ve ana fikirler bir kaynak taraması için kitabın yazarını, zaman çerçevesini veya içeriğini keşfettiğiniz bilgileri; tarihsel bir araştırma yazısı için araştırma konusuyla ilgili tarihsel olayları ya da bilimsel bir araştırma yazısının belirtmeye çalıştığı problemin açıklamasını içerebilir.

  1. Giriş
    1. Arka Plan Bilgisi
      1. İlgili Tarih
      2. İlgili Tarih
    2. Hipotez veya Tez
  2. Ana Fikir
    1. Destekleyici Konu
      1. Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
      2. Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
    2. Destekleyici Konu
      1. Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
      2. Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
  3. Sonuç

Anahat Organizasyonunun Dördüncü Aşaması

Dördüncü aşama, ana fikri desteklemek için ihtiyaç duyulan alıntılar, referanslar, gözlemler veya spesifik veriler gibi en ayrıntılı bilgileri içerir. Bu aşamada yer alan bilgiler en spesifik bilgiler olduğu için daha ayrıntılı bir anahat organizasyonuna ihtiyaç duyulmaz.

  1. Giriş
    1. Arka Plan Bilgisi
      1. İlgili Tarih
        • Başka Bir Kaynaktan Alıntılar / Referanslar
      2. İlgili Tarih
        • Başka Bir Kaynaktan Alıntılar / Referanslar
      3. Hipotez veya Tez
  2. Ana Fikir
    1. Destekleyici Konu
      1. Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
        • Başka Bir Kaynaktan Alıntılar / Referanslar
      2. Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
        • Başka Bir Kaynaktan Alıntılar / Referanslar
      3. Destekleyici Konu
        • Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
          • Başka Bir Kaynaktan Alıntılar / Referanslar
        • Destekleyici Bilgilerin Kısa Açıklaması
          • Başka Bir Kaynaktan Alıntılar / Referanslar
  3. Sonuç

Araştırma Makalesinin Anahattı Yazmak İçin İpuçları

  • Tutarlı Olun: Her başlığın birbiriyle uyuştuğundan emin olun. Konuyu belirtin veya her başlık için kısa cümleler yazın ancak her ikisini birden yazmaktan kaçının.
  • Bilgileri Organize Edin: Daha yüksek organizasyon aşamaları daha genel şeyleri belirtir ve her destekleyici aşamada bunlar daha spesifik hale gelir. Giriş ve sonuç organizasyonun ilk aşamasından asla daha genel olmamalıdır.
  • Destek Oluşturun: Her ana fikir iki veya daha fazla destekleyici konuyu içermelidir. Araştırmanız sunduğunuz ana fikri desteklemek için yeterli bilgiye sahip değilse, genel olarak ek araştırmalar yapmanız ya da anahattınızı tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

Araştırma Makalem Hazır, Şimdi Ne Yapmalıyım?

İntihali önlemek için referanslarınızın kaydını tutun. Dipnot veya son not kullandığınızdan emin olun, kurumunuzun yönergeleri size ihtiyacınız olanı söyleyecektir.

Kaynakçanın, araştırma makalenizin sonunda kendi sayfasında başlaması gerekir.

Makalenize başlık koyun. Bu tekrarlayan bir süreç olabilir ve konuyu daha kapsamlı araştırdıkça değişebilir.

Araştırma makalenizin taslağını yazmaya başlayın. Anahatları daha da geliştirmek ve hipotez veya tezinizi desteklemek için daha fazla bilgi sağlamak için araştırmaya devam edin.

Taslak tamamlandıktan sonra uygun şekilde düzenleyin. MLA 8 ve APA 6 formatları kaynakça sayfaları, metin içi alıntılar, satır boşlukları ve unvanlar gibi bazı konular arasında farklılık gösterir.

Yazınızın son halini yazın. APA bir başlık sayfası ve özet gerektirir. Özet, yazının içerisinde yer alan bilgileri, araştırmanın sonuçlarını ve sonuç bölümünü kısaca belirtmelidir.

This article was originally published at Paperpile.

Çeviri: Melis Kayhan
Sosyal Bilimler / Çevirmen
elif.oz@sosyalbilimler.org

Kaynak: Paperpile / Link

Kapak Görseli: William Michael Harnett


YASAL UYARI

Yayımlanan bu yazı Türkçeye yabancı dilden sosyalbilimler.org çevirmenleri tarafından çevrilmiştir. Söz konusu metin, izin alınmadan başka bir web sitesinde ya da mecrada kısmen veya tamamen yayımlanamaz, kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Aksi taktirde bir hak ihlali söz konusu olduğunda; sosyalbilimler.org, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak yazının bir bölümü, alıntılanan yazıya aktif link verilerek kullanılabilir. Her türlü alıntı (her müstakil yazı için) 200 kelime ile sınırlıdır. Alıntı yapılan metin üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Bu metinde yer alan görüşler yazara aittir ve sosyalbilimler.org’un editöryal politikasını yansıtmayabilir.

sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.


sosyalbilimler.org'da yayımlanan çalışmalar ile ve yeni çıkanlar arasından derlenen kitapların yer aldığı haftalık e-posta bültenine ücretsiz abone olmak için bu sayfa incelenebilir.

Telegram Aboneliği


sosyalbilimler.org’da yayımlanan metin, video ve podcastlerin paylaşıldığı Telegram grubuna katılmak için buraya bakılabilir. Söz konusu grubun, kuruluş nedeni, işleyiş, güvenlik hususu, sorumluluklar ve diğer detaylar için bu sayfa incelenebilir.

sosyalbilimler.org’a Katkıda Bulunabilirsiniz.

sosyalbilimler.org'da editörlük yapabilir, kendi yazılarını yayımlayarak blog yazarımız olabilir veya Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla çevirmenlik yapabilirsin. Mutlaka ilgi alanına yönelik bir görev vardır. sosyalbilimler.org ekibine katılmak için seni buraya alalım!

Bizi Takip Edin!

Sosyal Bilimleri sosyal ağlardan takip edebilir, aylık düzenlenen kitap çekilişlerimize katılabilirsiniz.